sub.speleo.net

Prvi slovenski jamarski satirični tabloid

Obžalovanje in opravičilo – Zapis št.2 s sestanka seniorjev – SubSpeleoNet ni v ničemer povezan z zadnjimi napadi na slovensko jamarstvo – Velkavrh-Marrussigova dilema znova aktualna – Smeti v jamah: dva predloga – Kdo je eminentni slovenski biolog?

Da bi bile Krovske novice aktualen, zanimiv in verodostojen informator o dogajanjih na slovenski jamarski sceni si prizadeva vsa ekipa SubSpeleoNeta. Zato smo zaradi objave nepreverjene informacije o tem, da je znani slovenski jamar G.P. zgrešil koordinate za kilometer, kar seveda ni res, globoko osramočeni. Napako obžalujemo in se G.P.ju iskreno opravičujemo. Urednik Krovskih novic J.W.P. je nemudoma zaslišali avtorja novice, informatorja s področja visokogorja, J.P.ja. Njegov izgovor je bil, da mu je G.P. poslal koordinate brez oznak, torej brez X in Y, povrhu pa še brez zadnje cifre. In ker za obdelavo podatkov uporablja program Surfer, kjer je naš domači y v resnici x, in domači x v resnici y, se je seveda vse zameštralo, konec koncev pa je taisti G.P. svojčas postavil Brezno Velikega Talirja kakšnih 100 metrov mimo, in zakaj ne bi še Neta56 za kakšen kilometer, z leti se stvari lahko tudi slabšajo. Ob takšnem odnosu uredniku J.W.P.ju ni preostalo drugega, kot da dopisnika J.P. do nadaljnega suspendira in mu zakleni dostop do serverja.

Eksluzivno za Krovske novice, zapis št. 2 s sestanka seniorjev:

Veš kva, internet mam pa jest za bl pametne reči, kokr so nage babe. Sem se na sedem jamarskih list prjavu. / Koga si prjavu? A precednika? / Dajva se midva zment, da boš mal bolš poslušal ali pa zamenu baterijo v aparatu. A sploh veš kva je lista? / Seveda vem, napišeš folk po vrst, pa maš listo. / No tko nekak je tud na internetu. Napišeš kakšen emajl, pa ga vsi dobijo. Pa tud ti dobiš emajle od vseh. / A tko? Jest pa sem zanč pr Amiveju novo posodo kupu, pa sem ves emajl iz kuhne vrgu. Zdaj je vse rostfrej./ Ejga, a ti veš kva je elektronska pošta? / Rec. / Namest da na papir pišeš, napišeš v računalnik, pol pa pošlješ po internetu. / Ja, ja, sej to počne moja ženska. Se je v službi navadla na komjuterje. Dokler ni nč vedla, sem še lohk nage babe gledau, zdaj je pa neki tko uštimala, da sam piska, slik pa nobenih. / Vidš, če b se ti mal bl zanimau, b tud ti lahko bil na kakšni listi, pa b vse o jamariji vedu. / Kva pa ti veš o jamariji, k jest ne, sem zmeri prej pršu ven k ti. Kva me boš pa zdaj zajebavu? / Lej, dons itak ne morva po jamah, lahko pa vidva, kva ta mlad počnejo./ No, rec. / Ti zdej ma vsak ferajn na internetu en kp slik pa načrtou pa poročil. Ti sploh ni treba l`di sprašvat al pa km hodit, da bi zvedu, kva počno. / E pa to je blo najboljš. S uletu u Sežano, pa s koj kakšen liter terana dubu. / Zdaj je to mem, zdaj dobiš sam na gobec. Zdej je med jamarji taka konkurenca, da še jame skrivajo./ To se pa že ne da. Koku boš pa eno Lipiško skriu? / Tko se reče. Kr probi jet u kakšno jamo u Sežan, pa boš vidu. Če ni zaklenena, te bojo pa polcaj lovil, če ne bo polcaja, ti bojo pa zaračunal, če ti novjo zaračunal, te bojo pa osiral po listi. / A po tisti, na kter si ti prjavu. / Ja, tkoj bo ker napisu, da s kakšn kapnik pohodu, al pa kakšn kup karbida kje pustu al pa da so tvoj avto pred jamo videl. / Pa kva, če sam to napišejo, pa še ni nč tazga. / Ja, pol se pa začne. Pol so pa vsi pametn. Pa vsak kej napiše, na konc je pa cela štala, včas se tko zmerjajo, da b človek mislu, da se bojo pobil./ Ja, to smo tud mi delal, ampak sam če smo bli pjan. Kdo je najbolš pa take reči. / Veš kva, ta bolš je bil zmeri JKLM. Sej je še dons. / Pa s prej reku, da je propadu. / Ne, da se jim drgač reče, so pa še zmeri isti. / Pa ne boš reku, da isti po jamah hodjo že 40 let. Midva pa od tuki še na skret ne morva sama. / Kolega, ferajn je isti, ne l`de, ferajn je tist k ga je že Putick naredu leta 1910. / Koku pa to veš? / Majo še papirje pa knjige s tistih cajtov. Ne vseh, en kp stvari so jim pokradl, pa zdaj vsi pravjo, da so njihove./ A to vse napišejo na listo? / Zdej bl mal pišejo. Zdaj sam da kdo kej napiše, en tip takoj začne zajebavat vse po vrst. Se je zanč na enga ko spravu, da je koj pisat nehu. / Pa sej s reku, da so vsi pameten, pa da majo skoz eno štalo. Pa saj ta tip ne počne nč drgač, k vsi skupi./ To pa ne bo držal. Tip to počne inteligentn. Si je zrihtu clo cel sajt SubSpeleoNet, pa vsak teden na nov zajebava../ (Se nadaljuje!)

Znani slovenski jamar in zaslužni speleolog A.M. je listo obvestil, da je italijanski državljan G.B., ki ni italijanski speleolog, nekdanji predsednik Italijanskih jamarjev, fizik, dober, korekten in pošten človek in jamar G.B., ampak verjetno nekakšen nebodigatreba turistični novinar, v intervjuju v poljudnem časopisu Gei izrekel vrsto neresnic, zlobnih natolcevanj in laži o slovenski jamariji, kar so v taistem časopisu hladnokrvno objavili. Ker se je med slovenskimi jamarji že pojavilo kar nekaj govoric o hudobni in sovražni naravnanosti Krovskih novic do slovenskega jamarstva se uredništvo Krovskih novic odločno distancira od avtorja in takšnega pisanja. Smo pa pokukali v GEO in notri zasledili le izjavo, da je spelelogov in jamarjev manj, kot bi pričakovali glede na raznovrstnost in številčnost kraških pojavov in hvalnico italijanskemu speleološkemu institutu v Postojni. Pa še pojamral je, da je slovenske jamarske in speleološke literature malo. Če vemo, kako se v krovni organizaciji slovenskega jamarstva ignorira eden boljših jamarskih priročnikov “Ne hodi v jame brez glave” bi rekli, da je gospod brcnil v temo: slovenske jamarske literature je očitno celo preveč!

V Sežani pa se zgodilo izobraževanje za jamarske reševalce. 18 tečajnikov in 12 inštruktorjev, pa še spremljevalci. Bo že držalo, da se je jamarjev kar trlo. Krovske novice podpirajo sleherno aktivnost krovno in drugače organiziranih jamarjev, ki bo naredila jamarijo bolj varno. Seveda pa nas zanima ali sta Izobraževalna in Reševalna komisija že rešili znano Velkavrh-Marusiggovo dilemo: je pomembnejša preventiva ali kurativa? Trendi kažejo, da v tej dirki v rahlem naskoku vodi Reševalna komisija, ki svojim izobraževanjem nadgrajuje obstoječe. Kako sicer razumeti inštruktorja JRS, A.S.? Citiramo: “Zaključna vaja je bila višek vsaj štiriletnega dela kandidatov v jamarstvu. Naprej izpit Mlajši jamar, nato dve leti jamarske aktivnosti, opravljen izpit za Pripravnika JRS. Potem nadaljni dve leti prakse pri aktivnostih JRS in tečaj za Jamarja reševalca.” Biti reševalec je očitno in.

Takoj, ko je ljudstvo zvedelo, da je Helios prenehal s sponzoriranjem akcij čiščenje podzemnih jam, je svinjarijo z dvorišč in hlevov spravilo v najbližjo jamo. Ampak to bi naredilo brez ali pa s Heliosom, samo dovolj velik kup se je moral nabrati. Da je onesnaževalce iskati med jami najbližje živečimi bo kar res; da pa je temu krivo neznanje pa le deloma. Gre pač zato, kaj se splača. Če hočeš hitro obogateti, dilaš drogo, če pa počasi, se pa ukvarjaš s smetmi. Majhna korist pa je že v tem, da ti za odvoz smeti ni potrebno plačati. Oba predloga, ki sta se pojavila na listi, nista brez soli, so pa predlogi konkretnih rešitev precej mimo. Neskončno dopisovanje in “zbiranje” argumentov je prepoznaven stil J.J.a, ki jamarsko skrb za jame in skrb URSVN, ki je “za jame po zakonu dolžna skrbeti”, seveda zmeče v isti žakelj. Krovske novice nestrpno čakajo njegov predlog za monitoring. Če je za ptiče, bo tudi za jame! Ideja, da bi pa država ali občina velikodušno plačala odvoz smeti, je pa malo naivna, prosluli vladni avion v diskusiji pa čista demagogija.

Novici o zasvinjanih jamah so se prilepili tudi trije stavki o Bostonovi jami, iz katere so najbrž že odnesli zadnjega hrošča in o eminentnem slovenskem biologu, ki da je kriv za to opustošenje. Eto, svet ni pravičen, nekje gre preveč noter, nekje pa ven. Vsekakor pa bi bilo povsem na mestu, da se omenjenega biologa poimenuje z imenom in priimkom. Samo tako lahko naredimo takim in podobnim rečem konec. Svojčas so se med slovenskimi jamarji redno pojavljale govorice, da so tega ali onega videli z vedrom človeških ribic. Tudi eminentne slovenske speleologe. Zato Krovske novice odločno zagovarjajo pravico (z)vedeti in se ne strinjamo le s posplošenimi namigovanji.

No Comments :(

Comments are closed.