sub.speleo.net

Prvi slovenski jamarski satirični tabloid

Krovske novice so postale občasnik – Sežanska domača stran deluje, crknil je pa arhiv liste speleo-si – T.P. je prvi jamarski resnicoprav – Urednik Krovskih novic na psihiatrični hitri pomoči – Skrivnostne nezgode jamarjev DZRJL – Zapis s sestanka Seniorjev – Italijanski jamarji so se prikopali na (pod) slovensko ozemlje – Kako spraviti Schramm na Kanin? – G.P. zgrešil koordinate za dober kilometer! – Jamarji brez državnih izpitov ne znajo poklicati niti na pomoč.

Kot ste opazili, so se Krovske novice po ostrem štartu upehale in prejšni teden niso izšle. Čeprav je bila ta možnost omenjena v zadnji številki, je celo samega urednika presenetila hitra uresničitev njegovih napovedi. Po živahni izmenjavi mejlov so SubSpeleoWorkersi sklenili, da Krovske novice postanejo občasnik. Izhajale bodo, ko se bo nabralo dovolj dogodkov, ki bodo vredni omembe v Krovskih novicah. Vsaka jamarsko pasja procesija pač ne more biti razlog za stroške dopisništev. Krovske novice pa so začele spremljale tudi jamarsko sceno izven naših meja.

Sežanska stran deluje! Urednik Krovskih novic je na jds.batcave.net uletel prezgodaj, takorekoč na gradbišče. Po ponovnem obisku je našel šop povezanih strani, oblikovanih v dopadljivem domačijskem WEB slogu, s kopico fotografij in teksta. Pohvalno. Manj pohvalen pa je že omenjeni stranski učinek internetskega zastojnkarstva: reklamna okna in zaklenjena stran po 20MB bajtov transfera. Tile batcavemeni so očitno hudo sumljiva združba, ki z lažnimi obljubami zapeljujejo naivneže po vsem svetu. Z Dinners kartico in 100 eurov je moč dobiti toplevel name in server z vsaj 100 MB fizičnega prostora brez kakršnihkoli omejitev. Informacije o tem dobite gratis pri webmastru SpeleoNeta.

Žal pa je prejšni teden crknil arhiv liste [spelo-si], ki je ostal brez updejta od 31. maja do 6.junija. Ko je arhiv spet oživel se je pokazalo, da je priliv novic takorekoč ničen, a ne brez ljubkih podrobnosti, na katere je seveda brez moralnih zadržkov planil dežurni komentator Krovskih novic.

Zato je pa na listo [jamarstvo] speleo.neta v znanem slogu prilomastil prvi borovniški jazbec in izvedel dopadljiv nastop. Najprej se je zamislil, potem je razumel, na koncu pa je pribil, da so pač stvari na tem svetu, pa naj gre za jamarstvo, poklic, prosti čas, ljubezen, sovraštvo, resnico, pluvanje, neodvisnost, KORK, Najdeno jamo, globino Čehov, seniorstvo ali osebnostne lastnosti članov drugih društev, natančno takšne kot on ve, misli in razume. T.P. se naglo razvija v smeri resnicoprava, torej v človeka, ki govori/pravi čisto in objektivno resnico/resničnost. Krovske novice so ga seveda takoj pripravljene angažirati za razjasnitev nekaterih govoric na slovenski jamarski sceni.

Neodvisni viri Krovskih novic poročajo, da se je urednik Joshua W. Putisch kmalu potem, ko je na listi nastopil T.P., zatekel na Psihiatrično hitro pomoč. Ob dveh ponoči je vdrl v ambulanto na Zaloški cesti in zahteval takojšno psihoanalitično ekspertizo svoje potlačene in izražene sovražnosti. Ker je bil dežuren njegov študijski kolega, klin.spec. L.P. je bil J.W.P. v naslednjih dneh deležen obširne diagnostike. Krovske novice objavljajo del zaključne ocene: “…nadvse zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se nadpovprečno inteligenten, izobražen in kreativen posameznik v svojem prostem času ukvarja s tako obskurnimi dejavnostmi kot je jamarski satirični WEB časopis, brez neposrednih materialnih in osebnih koristi…in kot povsem miroljuben posameznik se zavestno izpostavlja agresivnosti posameznikov marginalne športne skupine … za njegovo dobro predlagamo, da se mu odvzame notebook in prepreči uporabo računalnikov z dostopom na internet”. Po zadnjih novicah je J.W.S. pod močno dnevno dozo Prozaca in že išče primernega naslednika.

V prejšni številki smo pisali o nezgodi zaslužnega veterana J.I, ki se je v lastni hiši potolkel na stopnicah. To pa ni edina nezgoda, ki je v zadnjem času doletela veterane DZRJL. Zaslužni jamar in veteran J.A. je pri višinskih delih z vrtalcem namesto betona načel lastne dlančne kosti in je že na rehabilitaciji. Manj zaslužni veteran M.V. pa se je vpričo mične spremljevalke zvrnil z naravnega mostu 10 m globoko, zagotovega konca ga je rešila JRS. Nekatere okoliščine nezgod kažejo celo na možnosti namerne eliminacije veteranske generacije DZRJL. Krovske novice dopuščajo naslednje razlage: na veterane se je spravila odcepitvena klika društva; na veterane se je spravila skrivnostna organizacija JOS, ki deluje v okviru JZS; na veterane so se spravile njihove žene. Seveda bomo budno spremljali razvoj dogodkov in vas o tem sproti obveščali.

Dopisnik Krovskih novic se je prejšni teden pritihotapil na srečanje seniorjev in s skritim mikrofonom posnel njihove pogovore. Objavljamo prvi zapis o dialogih, ki so potekali med udeleženci…

“Ejga, nekam mal` nas je. / Ja, drug` so že pomrl`. / Kdo pa sploh še hod` po jamah, če mi ne moremo? / Ta mlad`, ampak ne k`t mi. V n`č ne verjamejo. / A tud v Puticka ne? / Saj sploh ne vejo, kdo je to. / A ti še verjameš v Puticka? / Sem že prestar, da b` verjel. No sej še v kaj verjamem, ampak se zmeram kaj zajebem. / Pol pa ni n`č narobe, če ta mlad` ne verjamejo. / To pa ni isto, ko si mlad, moraš verjet. / Ti, v kua s` pa ti verjel? / Ja v Puticka. Pa da bom najdu Lippertovo. / V k`er`ga? Un`ga od JKLM al u tist`ga od Ajzenpona? / Saj Ajzenponarji niso vedel za Puticka. / Ja pa sej ste poslal tja Yetija, da jih je spreobrnu. Zdaj ga majo tud` oni. S`m bral v cajtengih. / Pa jim kej pomaga? /B`l` že k Ljubljančanom. Zdej majo oni pol Zveze pod sabo. / Kdo? Ajzenponarji? / Ne to `majo Sežančani, Ajzenponarji so pa zdej b`l` pomebn` k` L`ublančani. `Majo Katastr pa Knjižn`co. / Zakva pa? A je JKLM propadu? / Ne zdej je JKLM DZRJL, DZRJS pa JZS. / Ja pol pa je res propadu. / Ni, sem ti reku da so zdej DZRJL. So pa šli iz JZS. Zdaj so solo, so neki posebn`ga. / Pa to so bli že prej, ja kva se pa grejo. A se še prepirajo z Inštitutom? / Ne, zdej se z vsemi./ Se že `ko zdi, da jih je Putick zares zapustil. / Ti s` pa cepec. Putick je že skor` 80 let na Žalah. / Jest sem mislu tizga, v kerga s ti verjel. / Eh, tist je bla fora. Saj nisem verjel. Don`s bi rekel, da je šlo za promocijo. / Dobr, pa si verjel al nis? / V koga? / Ja v Puticka? / Seveda sem, saj smo vsi, ne pa don`s, k noben n`č ne verjame. / Pa saj tud` ti ne. / Kva boš govoru, zadnjič sem verjel, da bom prdnu, pa sem se usrau. / Nisem mislu tko. / Kuko pa? / T`ko, da misliš da je Putick k` bog. / Veš kva, Putick še truplo ni, koku bi bil k` bog. Don’s je največji frajer je JJJ, k` mu vsi verjamejo, pa če še take neumnosti klati. Pa precednik./ K`er, a naš? / Ja čigav pa, če ne naš. / A Cile? / Ne Cile je od JKLM, je sem mislu tistga, k se na internetu pojav k Precednik./ A ti `maš tud` internet? A nage babe kej gledaš? Je bol`š` k` une tablete, k` ti oči ven skočjo.”

Na tem mestu je naš dopisnik zamenjal kaseto. Naslednje zapise bomo seveda tudi objavili. Opravičujemo pa se za amaterski nivo reprodukcije, naš lektor, primerjalni jezikoslovec F.M. šele izdeluje teorijo fonetičnega zapisa sodobne slovenske jamarskega izreke in nam razen zlobnega oponašanja ni veliko pomagal.

Krovskim novicam nič ne uide. Iz zanesljivega vira smo izvedeli, da so se italijanski jamarji nekje na Kaninu, žal na njihovi strani meje, po 14 dneh efektivnega kopanja prebili v brezno in galerije ogromnih dimenzij, ki pa itak šibajo na našo stran. Pri početju so uporabili vsa razpoložljiva destruktivna sredstva, helikopter, cement, betonsko železo in majhno priročno zamisel o kopaški etiki za jamarje. Stroškov je bilo za nekaj 1000 eurov in so jih plačali iz lastnega žepa. Izvedeli pa smo tudi, da so vsaj tri od štirih slovenskih raziskovalnih grup na Kaninu že stopile v stik z ustreznimi ministrstvi. Italijanski jamarji namreč kršijo vsaj tri določbe zakona o državni meji in eno o bivanju na območju Republike Slovenije. Prvič: mejo prehajajo izzven za to določenega območja in verjetno brez ustreznih dokumentov. Drugič: prehod so si utrli z nasilnimi sredstvi. Tretjič: preko meje prehajajo v temi, dovoljeni pa so le prehodi od zore do mraka. Če bodo v jami več kot 24 ur, se verjetno niti ne bodo prijavili na policijski postaji Bovec, kar pa so seveda dolžni storiti. Vso slovensko jamarsko javnost zanima kako se bo razrešil ta problem. Krovske novice bodo dogajanja spremljale, načrtujemo pa tudi intervjuje s priznanimi strokovnjaki s področja mejnega in mednarodnega prava.

V DZRJL , eni izmed štirih organiziranih skupin interesa za raziskovanje kaninskega krasa, se zaradi Italijanov niti najmanj ne sekirajo. Njihov član J.V., poznan kot Junior je že ponudil uporabo Schramma za vrtanje 70 cm-etrske vrtine naravnost do BlackHole-a. Tako se imenuje prostor neznanih a ogromnih dimenzij kakšnih 100 metrčkov (gre za strop, dno je za isto razdaljo nižje) pod površjem in ga najbrž ne bo težko zadeti. Nekaj 10 m levo ali desno v tem primeru ne igra nobene vloge. Kupili so tudi kanalizacijski pokrov, s katerim bodo zaprli vrtino, potekajo pa tudi pogajanja za odkup zemljišča. Edini resen problem je transport Schramma. Junior, kot amaterski pilot, navija za zračno varianto, ostali, pešci pa za kopensko. Odločeno je, da gre Schramm, oziroma njegov operativni del na hrib po kosih in na hrbtih. Transport bo trajal 5 dni, vrtanje 2 dni, vse skupaj cel teden dni manj kot italijanski podvig. Od vsega tega dogajanja pa se je glasno distancirala novonastala klika DZRJL, ki se je poimenovala “Ročno delo”. Njene člane opremljene z macolami in majzli, so že opazili v jamah nad BlackHolom.

Znani slovenski jamar G.P. je pri zadnjem določanju leg visokogorskih jam (dolžnik katastra DZRJL!) z ostrim očesom in mirno roko na 10000-ki terena odčital koordinate s točnostjo 1091m mimo, po y-u in 390m mimo, po x-u. Krovske novice so sklenile, da ga bodo do poletja obdarovale z GPSom in preprečile ponovitev položajnega kaosa jam na Kaninu iz 60 in 70 let.

Ob zadnji intervenciji JRS JZS se je pokazalo, da jamarji, brez državnih izpitov znanja za Mlajšega jamarja, ne znajo poklicati niti na pomoč. Ob nesreči so obveščevalci vrteli 113, ne pa 112 kot je edino pravilno. Številke se s pomočjo mnemotehnične metode (trikotnik, znak za brezno, številka ima tri cifre, 1 in 1je 2) nauče samo pravilno šolani jamarji, kar dokažejo na državnem izpitu. Tako je razumeti J.Ja, vodjo Jamarske reševalne službe. Krovske novice pripominjajo, da je ponesrečeni manj zaslužni veteran M.V. trikotnike vedno povezoval le s svojim močnim libidom in je njegovo neznanje več kot opravičljivo. Krovske novice mu seveda želijo čimhitrejše okrevanje.

No Comments :(

Comments are closed.