sub.speleo.net

Prvi slovenski jamarski satirični tabloid

Pred več kot poldrugim letom, ko smo ravno začeli pripravljati novo številko Krovskih novic, se je Joshua W. Putisch (starejši) odločil, da gre do trafike na vogalu po zavojček cigaret. Ker se v uredništvo ni vrnil po desetih minutah, kar je natanko toliko, kot traja sprehod do trafike in nazaj ter krajši klepet s trafikantko, smo mislili, da ima za danes dovolj in da je šel domov… Ko ga ni bilo v uredništvo niti naslednji dan, smo mislili, da je verjetno šel na dopust. Po tednu dni nas je zagrabila panika, čez mesec smo zapadli v depresijo. V uredništvu je zavladala popolna zmeda, dokler ni na zadnji novoletni zabavi Joshua Putisch mlajši, verjetno pod vplivom alkohola, izjavil, da bo začasno prevzel delo urednika. Ko je dan po zabavi zdravil mačka, so ga sodelavci obvestili o njegovi prednovoletni obljubi. Če je mislil, da je gromozanski maček najhujše, kar ga je tisti dan doletelo, je prav kmalu spoznal svojo zmoto. In po več tednih napornih priprav, pospravljanja po uredništvu in odstranjevanju posledic novoletne zabave, je končno pred vami nova številka Krovskih novic.

Slovenija je bogatejša za vsaj dve pomembni odkritji, dve jami, ki sta pripeljali do podzemskega toka Reke. Da takšno odkritje ne pade kar z neba, si lahko ogledate na straneh obeh društev (JD “Gregor Žiberna” Divača in JD Sežana), ki sta jami odkrili, kjer vam postrežejo z natančnimi podatki o številu akcij, jamarjih, ki so kopali, in urah, ki so jih porabili. Vloženo delo v oba projekta je bilo s prvovrstnim odkritjem bogato poplačano. Pokazalo pa se je še nekaj. Brez resnih kopaških del danes v Sloveniji ni mogoče doseči pomembnejšega odkritja, kajti kdor ne koplje, ne pride nikamor. Sežanski jamari so šli še korak naprej: za svoj projekt so mobilizirali pravo gradbeno mehanizacijo. Po informacijah, ki nam jih je zaupal neimenovan predstavnik krovne organizacije slovenskih jamarjev, je bil to le pilotni preizkus uporabe gradbene mehanizacije za potrebe jamarstva. Govori se, da namerava krovna organizacija slovenskih jamarjev s tako pridobljenimi izkušnjami kandidirati na DARS-ovem razpisu za izgradnjo enega izmed predorov na slovenskem avtocestnem križu.

In ko smo že ravno pri Reki. Stare spore okrog imena tega skrivnostnega vodotoka je podžgal članek A.M. v znanstveni prilogi slovenskega osrednjega časnika. Tako se je ponovno razvnela žgoča debata, čigava je Reka. Ker so Krovske novice resen in verodostojen časopis, smo za mnenje povprašali uglednega strokovnjaka za vode doc. dr. Janeza Vaserja z Inštituta Jožef Stefan. Dr. Vaser: Da bi povsem razčistili spor okoli imena Reke, bo treba vzeti vzorce vode v Reki in v referenčnih vodotokih Notranjske in Primorske regije. S pomočjo najnovejših analitskih metod za določanje resonančnih struktur in regijo selektivnosti posameznih molekul, predvsem molekul vode, lahko zelo natančno določimo, katero je edino pravilno ime tega vodotoka. Vsa ostala ugibanja in sklicevanje na prastare vire so povsem brezpredmetna in obsojena na propad. Za konec zgodbe o poimenovanju naj dodamo še mnenje enega izmed urednikov Krovskih novic, sicer ljubiteljskega poznavalca slovenske geografije. Uporaba termina reka Reka je čista bedarija. Uporabljajte samo Reka. Tako kot Sava, Drava, Soča in ne reka Sava, reka Drava, reka Soča.

Končno smo dočakali slovenski program za modeliranje in risanje jam. Res je, da ni prvi, je pa trenutno edini, ki deluje v modernejših računalniških sistemih. V uredništvu smo program seveda takoj potegnili z interneta in ga naložili na prvi računalnik, ki nam je prišel pod roko. Program je na prvi pogled povsem soliden, za podrobnejše testiranje pa žal nismo imeli časa in smo ga prepustili računalniškemu oddelku SubSpeleoNet-a. Dekleta v uredništvu so še dodala, da je avtor programa na sliki, ki je programu priložena, izjemno privlačen. Seveda pa je svoje mnenje o programu predstavil tudi v.d. skrbnika liste slovenske krovne jamarske organizacije. Avtorju programa sicer iskreno čestita, ne da bi si program tudi ogledal in mu mimogrede še svetuje, kako naj v bodoče pošilja povezave na njegovo listo. V.d. skrbniku sporočamo, da je program Speleoliti vreden tistih nekaj telefonskih impulzov, kolikor stane prenos na domači računalnik in predlagamo, naj si program vseeno ogleda na domačem računalniku. Ne bo mu žal. Obenem pa mu svetujemo, naj si, namesto da nadleguje sodelujoče na dopisnih seznamih, omisli sodobnejši poštni program, ki spozna povezave tudi brez tistega http spredaj.

V mesecu februarju se je na Bledu zgodil redni občni zbor slovenske jamarske krovne organizacije. Zaradi prisotnosti pomembnih mož slovenske države, so vsakega udeleženca zborovanja osebno preverili. Izjema ni bil niti poročevalec Krovskih novic, ki so ga varnostne enote zaustavile že na cestninski postaji Torovo. Ker smo v uredništvu tako ostali brez vsakršnih informacij o dogajanju na zborovanju, ne vemo, kaj so postregli za kosilo, kako je potekal ogled krajevnih zanimivosti in kaj le te sploh so. Ker tudi tiskovni predstavnik zveze molči, smo v uredništvu v hudi trilemi, saj ne vemo, komu naj čestitamo za izvolitev. Staremu novemu predsedniku, novemu staremu ali (sicer malo verjetno, a vendar) povsem novemu predsedniku. Naj zato na tem mestu pozovemo vse, ki ste koritu z informacijami bližje, da nam pomagate razrešiti našo težavo.

Za konec pa še to. V uredništvu smo se odločili, da bodo Krovske novice na začetku izhajale enkrat mesečno. Tako bomo našim bralcem omogočili, da si opomorejo do nove izdaje, uredniki pa bomo lahko ta čas izdatno lenarili.

No Comments :(

Comments are closed.